Wat is Ayurveda?
Ayurveda is de traditionele, natuurlijke geneeskunde van India, die al langer dan 5000 jaar wordt beoefend. Letterlijk betekent Ayurveda "kennis van het leven".
Bij Ayurveda ligt de nadruk op het voorkomen van ziekten en het verlengen van de levensduur. Ayurveda probeert de mensen te leren dat door een bepaalde levenswijze je niet alleen ziekten kunt voorkomen en verlichten of genezen, maar dat je tegelijkertijd meer inzicht kan krijgen in jezelf en de wereld om je heen. Het resultaat is dat je een lang en gezond leven leeft in harmonie.
Ayurveda gebruikt hierbij voeding, massages, kruiden, yoga en meditatie om mensen in balans te brengen en te houden.
Belangrijke begrippen binnen de Ayurveda zijn: vata (ether en lucht), pitta (vuur en water) en kapha (aarde en water)

Wat doet een Ayurvedische massage?
Bij een Ayurvedische massage wordt er gewerkt met warme Ayurvedische kruidenoliën. Welke olie ik gebruik hangt af van je menstype en conditie. Door de kruidenolie-massage wordt je lichaam gestimuleerd om afvalstoffen af te voeren, hierdoor reinig je je lichaam. De massage werkt diep ontspannend en brengt het lichaam in balans, het stimuleert het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Als je veel in je hoofd bezig bent brengt de massage je weer terug in je lichaam, het laat je voelen en je bewust worden van jouw lichaam. Bij regelmatige toepassing helpt massage het lichamelijke en geestelijke welzijn.

Ayurvedische massage (Abyanga)
Deze massage werkt diep ontspannend en vitaliserend, op lichaam en geest. Ik werk met ruime hoeveelheden warme sesamolie, aangevuld met kruidenolie.
Je ligt op de buik op de massagetafel, het lichaam toegedekt met handdoeken. De massage begint met de rug en de flanken. Met behulp van bepaalde grepen wordt de olie ingebracht. Daarna zijn de beide benen en voeten aan de beurt. Ook de tenen krijgen aparte aandacht.
Ik vraag je je om te draaien, zodat ik het bovenlichaam aan de voorzijde kan masseren, inclusief de armen. Vervolgens komen de benen en de voeten aan de beurt. Deze massage duurt ± 60 of 90 minuten

Ayurvedische hoofdmassage (Shiroabyanga)
Een Ayurvedische hoofdmassage staat ongeveer gelijk aan een volledige lichaamsmassage. Het kalmeert en sterkt vooral het zenuwgestel waarvan het hoofd het centrum vormt.
De Ayurvedische hoofdmassage wordt zittend (op de massage stoel) of liggend (op de massage tafel) gegeven. Voor deze massage gebruik ik ruime hoeveelheden sesamolie, gemengd met kruidenolie die speciaal voor de hoofdhuid is.
De hoofdmassage bestaat uit een schouder- nekmassage, gevolgd door een hoofd- en gezichtsmassage en wordt afgesloten door opnieuw een korte schoudermassage. Het nek- en schoudergebied is een belangrijk onderdeel van de massage omdat zich veel spanning in dit gebied ophoopt.
Tijdens een gezichtsmassage worden o.a. de slapen, wenkbrauwen en oren gemasseerd. Massage van de slapen en wenkbrauwen werkt versterkend op de concentratie en het gezichtsvermogen. De hoofdmassage duurt ± 30 minuten.

Voetmassage met een Ayurvedische massageschaal
De massageschaal is een schaaltje gemaakt van kaash, een bijzondere legering van koper en tin. Met dit schaaltje worden de voeten met de kruidenghee (Indiase geklaarde boter met kruiden) in cirkelvormige bewegingen gemasseerd. Deze massage duurt ongeveer 30 minuten

Ayurvedische hoofd- en voetmassage
Tijdens deze massage krijg je een combinatie van de Ayurvedische hoofd en voetreflexmassage. Deze massage duurt ongeveer 60 minuten.

Guasha
Guasha is de Chinese variant van de schraaptechniek die in vele landen in Zuidoost-Azie plaatsvindt en al meer dan duizenden jaren oud is. In China heeft men de methode verder ontwikkeld via medische studies en praktische toepassingen.

De behandeling
Bij de behandeling wordt een speciale guasha-olie op de huid gebracht. Op de plaats waar de olie is aangebracht, begin ik dan met een speciale schraper te "schrapen". De schraper is meestal gemaakt van jade of hoorn. De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkades (afvalstoffen/toxines) zijn, verschijnen "bloeduitstortingen" (Sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars.

Aan de kleur van de sha's kan je zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen.

Wat gebeurt er nu precies?
We worden blootgesteld aan afvalstoffen (door stress, voeding, milieuverontreiniging, medicijnen, roken alcohol enz.) Deze afvalstoffen worden in ons lichaam weggezet op die plaatsen waar ze in de eerste instantie zo min mogelijk schade aanrichten. En dat is in het bindweefsel, spieren en gewrichten. Langzaam slibt dit bindweefsel dicht, verzuren de spieren en gaan gewrichten ontsteken. Hierdoor kunnen pijn en klachten ontstaan.

Guasha zorgt door de druk van het schrapen op de huid, voor een soort “zuiging” onder de huid (opperhuid, epidermis) in het bindweefsel. Door het schrapen over de huid, wat de afvalstoffen samen met minimale partikels bloed omhoog brengt, ontstaan er rode vlekken in de huid, de Sha. Ons lymfesysteem en de bloedsomloop worden hierdoor geactiveerd om vreemde indringers ( afvalstoffen/ toxines) in het bindweefsels af te voeren.

Toepassingen:

  • Nek- en Schouderklachten
  • Hoofdpijnen en migraine
  • Rugklachten
  • RSI
  • Stress en Burn-out
  • Reumatische klachten
  • Astma
  • Spijsverteringsproblemen

De behandeling duurt ongeveer 60 minuten. Een guasha- behandeling wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. En werkt ontspannend. Wel kan de huid naderhand wat beurs aanvoelen. (meestal na de 1e /2e behandeling) Guasha kan gecombineerd worden met een voetreflex- of hoofdmassage( 90 minuten).

Hotstonemassage
Een hotstonemassage is een massage met warme stenen. De stenen komen uit een verwarmd waterbad en hebben een temperatuur van ± 45 graden. De voor hotstonemassage gebruikte stenen zijn basaltstenen. Basalt is een hard en ijzerhoudend, vulkanisch gesteente met een hoge dichtheid. De stenen houden daardoor de warmte goed vast. Eerst leg ik een aantal stenen op een deel van je lichaam. Dit geeft een aangename warmte en zorgt voor ontspanning. Dan begin ik met het masseren van het andere deel van het lichaam met warme olie aangevuld met essentiële olie. Ik masseer afwisselend met en zonder stenen, waarbij ik lange, rustige en cirkelvormige strijkingen maak. Mijn handen en de stenen doen dan tegelijkertijd hun werk en je lichaam zal zich heerlijk ontspannen. Vervolgens masseer ik het deel van het lichaam waar eerst de stenen op lagen.
Een behandeling duurt ongeveer 45 minuten.

Ik doe geen erotische massages!!!